07.10.2024

Hvor kan vi hente noget?

Direktør i Ålsrode Smede- & Maskinfabrik Brian Basse har i over 25 år været nysgerrig på virksomhedens energiforbrug og fulgt med i, hvordan det har udviklet sig.

Derfor har Brian og Co siden 2002 haft GMC Miljøcertifikat, hvor registreringerne blev sat mere i system. „Min interesse for tallene udsprang af, at optimere forbruget set fra et omkostningsperspektiv, men i dag er virkeligheden en anden, og vi får flere og flere krav fra både kunder og myndigheder, der forlanger, at vi har styr på vores data og kan dokumentere alt mellem himmel og jord,“ lægger Brian ud. 

Rejsen til ISO

Flere kunder begyndte at efterspørge dokumentation på internationalt niveau. „Vi besluttede derfor at blive ISO 14001-certificeret i miljøledelse, og her gled processen lettere, fordi vi som udgangspunkt kunne bruge samme interne processer som i GMC,“ fortsætter han og fortæller, at de valgte at gennemføre processen med deres interne kvalitets- og sikkerhedsmand, og at certifikatet var i hus i april 2022.

Brians nysgerrighed på forbruget er stadig intakt. „Der er økonomisk fornuft i alle vores tiltag, og vi har reduceret forbruget markant gennem årene,“ påpeger han og sigter blandt andet på, at hele virksomheden er tilkoblet fjernvarme og har et 225 KW solcelleanlæg i drift og yderligere 200 KW klar til produktion. En investering i et nitrogenanlæg, har medført reduktion af transport af gasflasker til og fra fabrikken, og er tilbagebetalt på under fire år via besparelser på eksterne leverandører af gas.
 

Vokset til ESG

Ålsrode Smede- & Maskinfabrik har gennemført et SMV-Grøn-forløb og har i 2023 udarbejdet en egentlig ESG-rapport. „Vi er i gang med ESG-arbejdet, hvor vi er i stand til at levere data på de enkelte opgaver. Ikke mindst vores leverandører af stål, er gode til at angive CO2 tal på forskelige stålkvaliteter, så kunderne kan tage det med i deres overvejelser.“

På det sociale område er der fokus på at tiltrække og fastholde medarbejdere. „Vi har praktikanter, der fx kommer en dag om ugen, fordi de er ramt af skoletræthed, ligesom vi har syv lærlinge fordelt på seks mænd og en kvinde.“  

En særlig seniorordning har fundet indpas, hvor medarbejdere efter pensionsalderen fortsætter i en tre-dagesuge. „Det er guld værd for begge parter, fordi de ikke mister den sociale kontakt til deres tidligere kolleger samtidig med, at vi kan trække på deres store erfaring.“

Ekstern hjælp

Det daglige miljø- og sikkerhedsarbejde er organiseret i grupper, der samles fire gange om året. „Vi har allieret os med den eksterne virksomhed Avidenz, der er en autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Det betyder, at alle medarbejdere har en app, hvor samtlige relevante sikkerheds-informationer og -data er samlet og meget nemme at finde.“ Den enkelte medarbejder har på den måde overblik både på værkstedet og på de byggepladser, de arbejder ude på.
 

Af: Jens Nikolajsen, jens@mercatus.dk, for Erhverv Djursland

Seneste nyheder

07.10.2024

Hvor kan vi hente noget?

Direktør i Ålsrode Smede- & Maskinfabrik Brian Basse har i over 25 år været nysgerrig på virksomhedens energiforbrug og fulgt med i, hvordan det har udviklet sig.

Læs nyheden
23.08.2023

Smeden producerer sit eget nitrogen

Ålsrode Smede- og Maskinfabrik laver ikke kun smedearbejde. Virksomheden producerer nu også Nitrogen til driften af fiberskæreren ude i produktionen. Gasproduktionen er både godt for miljøet og en god forretning.

Læs nyheden